måndag 19 september 2011

Köttfärsgratäng

Ingredienser

Köttfärsröra:
500 g köttfärs
1 burk tomatsoppa
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
Svartpeppar

Ostkräm
1 pkt philadelphia (225 g )
2 dl créme fraiche
2 dl laga lätt
1 strimlad purjolök
Salt
Svartpeppar

Bryn köttfärs och vitlök. Tillsätt tomatsoppa, salt ,socker och peppar. Låt det puttra i 10 minuter.

Koka pastan.
Blanda alla ingredienserna till ostkrämen i en bunke.
Placera pastan i en ugnsform. Häll över ostmassan och täck slutligen med köttfärsröran.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.

söndag 18 september 2011

Laxgryta med chaminjon och kantarell

600g laxfilé
150g sockerärter
2dl creme fraiche champinjon och kantarell
1/2 dl vatten
rivet citron skal
salt och peppar

*Skär laxen i tärningar och strimla sockerärterna.
*Koka upp cremefraiche och vatten i en panna.
*Lägg ner fisken och sjud ca 5 min under lock, lägg ner sockerärterna när det är någon minut kvar.
*Smaka av med citronskal, salt och peppar.
*Servera med ris.

lördag 17 september 2011

Laxlasange med fetaost

4-6 personer

400g skinn- och benfri laxfilé
150g fetaost
400g fryst bladspenat
500g keso
2 vitlöksklyftor
400g krossade tomater med örter
1/2 dl vitt vin
ca 9 lasangeplattor
olja
salt, vitpeppar

*Sätt ugnen på 225 grader
*Tina spenaten enligt anvisningarna på förpackningen, pressa ut vätskan ur spenaten.
*Blanda spenaten med smulad fetaost, keso och pressad vitlök. Krydda med 1/2 tsk salt och 2krm peppar.
*Skär laxen i ca 2cm stora bitr och blanda med krossade tomater, vitt vin och 1/2 tsk salt.
*Lägg hälften av spenatröran i en oljad ugnssäker form, ca 20x30cm. Varva sedan lasangeplattor och laxröra och avsluta med resten av spenatröran.
*Grädda lasangen mitt i ugnen ca 30min.

söndag 4 september 2011

Tacopaj

Pajdeg vanlig form
4dl mjöl

200g margarin

1/2 krm salt

1/2 tsk ättika

5 msk vatten



Pajdeg långpanna

6dl mjöl

300g margarin

3/4 krm salt

3/4 tsk ättika

7,5 msk vatten



*Sätt ugnen på 225 grader.

*Blanda allt och lägg i formen. Nagga med gaffel och förgrädda i 10 min.



400g köttfärs

1 gul lök

1 påse tacomixkrydda



2dl creme fraiche

1 burk green chili

4 tomater

3 dl riven ost

4 msk majonäs



*Fräs köttfärs och lök, blanda i tacokrydda.

*Lägg i pajskalet.

*Hacka tomaterna.

*Rör ihop resterande ingredienser och lägg över köttfärsen.

*Strö över lite riven ost.

*Grädda i ca 15min.

torsdag 14 juli 2011

Kycklinggryta

4 portioner bandpasta (Tagliatelle)
2 stora kycklingfiléer, ca 500-600 g
1 pkt bacon (140 g)
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 kycklingbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta, hackad el. pressad
1 liten burk (2 dl) lätt crème fraiche + 2 dl vatten eller 1 pkt milda mini mat 7 % + 2 dl vatten/mjölk
2 msk frysta örtkryddor typ Provensale eller Italienska
1 msk Kött och grillkrydda
2 msk paprikapulver
Oregano och/eller andra torra örtkryddor
Svartpeppar (Obs inget salt!)
Smör eller margarin till stekning
(Färsk persilja eller andra färska örtkryddor)

Hacka lök och paprika i lagom stora bitar. Stek löken och paprikan mjuk och stjälp upp på en tallrik och spara till senare.
Stek kyckling och bacon och häll tillbaka paprikan och löken ner i stekpannan.

Koka pastan enligt beskrivning på förpackningen.

Tillsätt buljongtärningarna + alla de andra ingredienserna, till grytan. Låt småputtra medan pastan kokar. Man kan behöva tillsätta mer mjölk/vatten och ev. reda av grytan med majsena eller lite vetemjöl om man tycker såsen är för tjock eller för tunn. Om man vill kan man toppa genom att klippa färsk persilja över grytan.

Servera med pastan.

Fransk chokladtårta

150 g smör
300 g mörk choklad 70 %
5 st ägg, ekologiska
2 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl
Till servering
grädde, lättvispad
färska jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och chokladen och rör det slätt.

3. Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.

4. Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.

5. Vänd försiktigt ner chokladsmöret.

6. Fyll smeten i en smord kakform.

7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.

8. Låt kakan svalna, skär den i bitar och servera med grädde och färska jordgubbar.

tisdag 12 juli 2011

Torskplanka

1 paket fryst torskblock eller liknande.
3 dl matlagningsgrädde
1 knippe dill
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl räkost/kräftost
1 liter Potatismos
0 burk Räkstjärtar
1 dl riven ost

  1. 1. Ställ ugnen på 175 grader, smörj en ugnsform med smör eller olja. Dela fisken i mindre bitar och fördela den jämnt över formen. Salta fisken och ställ in i ugnen och låt stå till fisken är färdig (ca 15 - 20 min.)
  2. 2. Blanda matlagningsgrädden, räk/kräftosten och dillen i en skål. Salta och peppra och tillsätt sedan räkorna.
  3. 3. Efter ca 20 minuter (när fisken är klar) tas den ut ur ugnen. Höj sedan värmen till 200 grader.
  4. 4. Lägg potatismoset runt fisken och häll sedan över röran med räkorna. Strö över osten och ställ sedan in i ugnen. Låt stå till gratängen har fått fin färg.

Torsk i ugnen

2 röda paprikor
800 g torsk
50 g Norrmejerier Smör
2 dl crème fraiche
1–2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Dill

ätt ugnen på 175°.

Skär paprikan i strimlor och lägg i botten på en ugnsfast form. Klicka över Norrmejerier Smör.

Skär torsken i portionsbitar och fördela över paprikabädden. Stek i ugnen i 15 minuter.

Tag ut och bred på crème fraiche blandat med tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.

Stek klart i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Klipp över rikligt med dill.
Servera med kokt potatis.

torsdag 26 maj 2011

Kassler på potatisbädd

10 medelstora potatisar
1 liten purjolök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl mellangrädde
500g benfri kassler
riven ost
paprikapulver

*Sätt ugnen på 225°
*Skala och skiva potatisen och strimla purjolöken.
*Lägg detta i en smord ugnssäker form, salta och peppra mellan varven.
*Häll på grädden och sätt in i ugnen i 30min.
*Skiva kasslerskivorna.
*Efter 30min, ta ut gratängen, lätt på kassler och riven ost.
*Gratinera färdigt i 15min.
*Ta ut och strö över paprika pulver.

torsdag 10 mars 2011

Pasta med kasslersås

Ingredienser
ca 500 g tagliatelle


Sås:
300 g kassler, finskuren
1 purjolök, strimlad
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 msk dijonsenap
svartpepparsmör till formen


Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Blanda kassler och purjo i en smord ugnsform. Blanda såsen och slå över.
2. Sätt in såsen i ugnen 20 – 30 minuter, rör om ett par gånger.
3. Koka pastan klar. Slå såsen över pastan och servera bums!

onsdag 9 februari 2011

Yoghurtbaguetter


4st bagutter

2 dl vatten
25 gram jäst
3 dl naturell yoghurt
2 tsk socker
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl

*Värm vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i lite av det och blanda sedan i allt vatten.
*Rör ner yoghurt, salt och socker. Blanda ner mjölet och arbeta degen länge för en seg och god deg, ca 10-12 minuter.
*Täck över med bakduk och låt jäsa i 1 1/2 timme.
*Ta ur degen på ett mjölat bord och knåda i någon minut, dela i fyra lika stora delar och forma till baguetter. Tvinna dem lite och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
*Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter i 225 grader.
*När det är några minuter kvar kan du spruta in lite vatten på botten med hjälp av en blomspruta. Det ger baguetterna en härlig skorpa.
*Låt baguetterna svalna på galler.

Sega hallonrutor


Härligt sega, sötsyrliga och lättbakade hallonrutor.

200 gr smält smör
4 st ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
2-3 dl frysta eller färska hallon Går även bra med blåbär, röda vinbär eller andra bär.


*Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl.
*Bred ut smeten i en smord långpanna. Strö över hallon och madelspån.
*Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

tisdag 8 februari 2011

Rotfruktsgratäng

6 port

9st potatisar, 500g
3st morötter
100g rotselleri
100g palsternacka
1,5tsk salt
1,5krm vitpeppar
1,5tsk oregano
2st vitlöksklyftor, hackad
3dl riven ost
3,75dl matlagningsgrädde

*Sätt ugnen på 225grader
*Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt.
*Koka i vatten ca 5 minuter.
*Häll av vattnet.
*Rör försiktigt i salt, peppar, oregano, vitlök och hälften av osten i rotsaksblandningen.
*Fördela blandningen i en smord form.
*Häll över grädden och strö över resten av osten.
*Grädda i nedre delen av ugnen ca 30min.

Pastagratäng

7dl pasta, tex penne, skruvar
400g köttfärs
1 purjolök
1 burk krossade tomater med basilkasmak
1,5st vitlöksklyfta, pressad
1 påse riven ost
salt och peppar

*Koka pastan.
*Sätt ugnen på 250°
*Ansa purjolöken och skär i skivor och bryn. Hetta upp matfett i stekpannan och bryn köttfärs tillsammans med purjolöken.
*Tillsätt tomatkross, vitlök och låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med kryddor
*Varva pasta och köttfärsröra i en eldfast form. Häll över osten och gratinera i 10 minuter högt upp i ugnen

onsdag 2 februari 2011

Köttfärspaj med fetaost


Pajdeg
125 gram margarin
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk vatten, kallt


Fyllning
1 st röd lök, liten
3 msk flytande margarin
300 gram köttfärs
salt
svartpeppar, malen
1 dl svarta oliver, urkärnade
100 gram fetaost
2 st ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost


Tillagning
1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, antingen för hand eller med hjälp av en matberedare. Vira in degen i plastfolie och låt den vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C. 2. Kalva ut degen och klä en osmord pajform, ca 24 cm i diameter med pajdegen. Nagga botten med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet längst ner i ugnen i ca 12 minuter. Sänk sedan värmen till 200°C.


3. Skala och hacka löken . Häll matfett i en stekpanna, ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När bubblorna slutat bubbla - lägg i lök och färs och bryn under omrörning tills den blivit torr och smulig.Smaka av med salt och peppar.

4. Skiva oliverna, blanda ner dem och fetaosttärningar i köttfärsen. Fyll pajskalet med köttfärsen.5. Vispa ihop ägg och mjölk - salta och peppra. Häll äggstanningen över färsen och strö sedan ost över det hela. 6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera pajen tillsammans med en fräsch grönsallad.

måndag 24 januari 2011

Pasta med kasslersås

En jättegod pasta! Vi gjorde den med kassler och utan ost och det blev jättebra.

4 port bandspaghetti
2 dl buljong tex grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
200 g kassler eller rökt skinka
1 krm persilja
peppar
1 pressad vitlöksklyfta
broccoli är aldrig fel att ha med

* Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
* Vispa ihop buljong och creme fraiche och låt det koka upp.
* Rör ner osten, sedan får såsen inte koka mer.
* Strimla skinkan och rör ner den tillsammans med den hackade persiljan och broccolin.
* Krydda med peppar, samt pressa i vitlöken.

torsdag 9 december 2010

Köttfärsbiffar med fetaost

500 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl crème fraiche
1 msk flytande kalvbuljong
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
50 g fetaost
olivolja att steka i
1 dl vatten

*Blanda nötfärs, ägg, crème fraiche, buljong, pressad vitlök, tomatpuré, rosmarin, salt och peppar till en smet.

*Smula och rör i fetaosten.

*Forma små biffar.

*Stek biffarna i olivolja, cirka tre minuter på varje sida. Slå på 1 dl vatten. Låt biffarna puttra i några minuter.

*Man kan också steka biffarna i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper i 200 graders värme tills de är klara inuti.

fredag 3 december 2010

Kyckling med krämig pasta



4 kycklingfiléer
2 tsk grillkrydda
1+1 msk smör
300g pasta tex penne eller rigatoni
0,5l grönsaker, ex purjo, broccoli, salladslök
1 hönsbuljong tärning
2dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 påse babyspenat, färsk
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 dl hyvlad parmesan till garnering

*Skär kycklingfiléerna i bitar och stek dem med grillkryddan i 1 msk av smöret
*Koka pastan och låt den rinna av i durkslag.
*Lägg den stekta kycklingen på tex en tallrik.
*Lägg 1msk smör i pannan och lägg ner de finstrimlade grönsakerna. Smula ner buljongtärningen. Fräs grönsakerna under omrörning 2-3 minuter och pressa i vitlöken. Häll på vattnet och koka ca 3 minuter.
*Blanda i kycklingen med grönsakerna.
*Blanda i pastan och spenaten.
*Blanda i creme fraiche. *Låt allt bli genomvarmt. *Smaka av med salt och peppar.
*Garnera med hyvlad parmesan.

torsdag 2 december 2010

Pasta med kyckling, svamp och grädde

  • 250 gram penne
  • 300 g kycklingfile
  • 200 g svamp som champinjon, kantareller eller shiitake (ca 10 stora svampar)
  • 1 halv purjolök eller 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche (du kan också blanda)
  • 2 tsk ljus japansk soja
  • 2 msk vinäger eller citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller basilika eller blanda
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  1. Sätt på vatten till pastan och börja koka den.
  2. Sätt på en stor kastrull till pastasåsen.
  3. Skiva svamp, hacka lök och vitlök.
  4. Fräs svamp och lök i såskastrullen i olivoljan i någon minut. Rör runt.
  5. Tillsätt mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt mjölk och rör runt. Tillsätt grädden. Koka några minuter. Rör då och då.
  7. Värm en stekpanna.
  8. Skär under tiden kycklingfilén i bitar ca 2x2 cm eller i strimlor.
  9. Bryn kycklingen i lite olivolja, salta och peppra.
  10. Lägg över kycklingen i pastasåsen och låt koka i några minuter.
  11. Hacka persilja eller basilikan. Tillsätt till såsen.
  12. Smaka av pastasåsen med salt, soja, svartpeppar och citronsaft.
  13. När pastan har kokt klart och är al dente (har tuggmotstånd men är kokt) så blanda ner pastan i såsen (eller såsen i pastakastrullen). Eller servera pasta och sås var för sig.
  14. Riv parmesan och servera till pastan.

måndag 22 november 2010

Lussebullar

ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering: russin
Pensling: 1 ägg

*Smula jästen i en degbunke.
*Smält smöret i en kastrull.
*Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
*Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
*Tillsätt kesella , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
*Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
*Tillsätt ev. mer mjöl.
*Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
*Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer.
*Lägg dem på smorda plåtar.
*Garnera med russin.
*Sätt ugnen på 225 grader.
*Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
*Pensla med uppvispat ägg.
*Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
*Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.