onsdag 16 oktober 2013

Paleo Ugnstekt lax med blomkålsmash

LAX 4pers
4 Laxfiléer
Olivolja
Oregano
Citron
Havssalt och peppar

ROSTAD BLOMKÅLSMASH 4pers
800g Blomkål
8 vitlöksklyftor
(50 g smör)
Olivolja
Kycklingbuljong
Havssalt
Svartpeppar

*Värm ungen till 200C
*Lägg upp laxfiléerna i en ugnsfastform, häll på olivolja, lite oreganon, havssalt och
svartpeppar. Pressa lite citron på toppen.
*Bryt blomkålen i buketter och lägg den i en ugnsfast form tillsammans med
hackad vitlök, olivolja och salt.
*Stek lax och rosta blomkålen i ca 15 minuter på 200°C.
*Lägg buljongkuben, ca 1 dl vatten och smör i en kastrull. När smöret smält, lägg blomkål och smörblandning i en bunke. Mixa allt med mixer eller grovt med en stamp.

Servera gärna med hasselnötspesto. Eftersom att Theo inte tål hasselnötter så gjorde jag citronmajonäs istället vilket blev väldigt gott. Jag fick smaka hasselnötspeston av Cissi och den var riktigt god, så gör den om ni kan!

Hasselnöt- och ruccolapesto 4 personer
50 g hasselnöt
50 g mandel
En näve Ruccola
En liten mindre näve Basilika
1-1.5 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Havssalt och lite svart peppar

*Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln och grovt. Hacka vitlök, ruccola och basilikan.
*Ha allt i en mortel och mortla det till en grov smet tillsammans med olivolja och
salt. Häll på olivolja i omgångar, så att peston blir så fast du vill att den ska vara. (Peston kan också göras i en mixer om du inte har en mortel. Eller så hackar du allt fint med en kniv och rör ihop det i en skål.)
*Avsluta med att ha i parmesanosten om du gillar det och äter mejeriprodukter. Det går bra utan, smaka bara av med lite mer salt om du inte använder parmigiano.
*Sätt undan peston den håller lätt 1 vecka eller mer i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar