fredag 21 december 2012

Enkel räk/fisksoppa

2st fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
1 ask räkost 400g
2dl creme fraiche
500g räkor med skal eller rensad öring
rivna morötter

Med räkor
Koka upp vatten och blanda ner allt utom räkorna.
Koka ihop och tillsätt räkorna innan servering.

Med öring
Koka och rensa fisken
Koka upp vatten och blanda ner allt utom fisk och morötter.
Koka ihop och tillsätt fisk och morötter och sjud en stund så det blir varmt.

söndag 22 juli 2012

Öring och räkpasta


Koka och rensa önskad fiskmängd, vi hade en stor och två små till nedan såsmängd.

5dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
ca 1dl Fryst Bladspenat, grovhacka själv eller köp hackad 

Smula ner buljongen i grädden i en djupare stekpanna eller stor kastrull. Häll i spenat och vitlök. Låt koka ihop lite lätt. Blanda i fisk och önskad mängd räkor så det blir varmt.

lördag 21 april 2012

Sverigekaka

3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Fyllning: Kokas häftigt i 2 minuter
125 gr margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Gräddas i 175 grader i ca 40 min.
Gör en vanlig sockerkaka och låt den kallna.
Dela kakan på mitten och dränk de båda bottnarna med den kokta fyllningen.
Lägg ihop kakan och låt fyllningen stelna.
Garnera med siktat florsocker

tisdag 3 april 2012

Köttfärspaj med bladspenat

Pajdeg vanlig form
4dl mjöl
200g margarin
1/2 krm salt
1/2 tsk ättika
5 msk vatten



Köttfärsröra
250g bladspenat
1 röd lök
500g köttfärs
1msk olivolja
1tsk oregano
1tsk salt
2krm peppar
150g fetaost
3 ägg
2dl mjölk

*Sätt ugnen på 225 grader.
*Blanda allt till pajskalet och lägg i formen. Nagga med gaffel och förgrädda i 10 min.
*Tina spenaten om den är fryst.
*Skala, dela och finhacka halva löken. Skär resten i tunna skivor.
*Stek hackad lök och färs i olja ca 5 minuter i en stekpanna. Krydda med oregano, salt och peppar.
*Krama vätskan ur spenaten och rör ner i färsfräset.
*Fyll pajformen med färsfräset. Smula över fetaosten. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i formen. *Sätt mitt i ugnen ca 25 minuter, tills pajen har "stannat". Gör salladen under tiden.

fredag 16 mars 2012

Annas kycklinggratäng


3-4 port
1 grillad kyckling, rensas och skäres i bitar
1 purjolök, strimlad
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme friache
2 msk mango chutney
1 msk soja (kinesisk)
1 msk kalvfond
salt & svartpeppar

*Lägg kycklingköttet i en ugnsform.
*Stek purjolöken mjuk i smör.
*Tillsätt mango chutney, grädde, creme fraiche, soja och fond. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
*Häll detta över kycklingköttet.
*Ställ in gratängen i ugnen 200 C ca 20 min tills allt är genomvarmt och fått lite fin färg. Servera med ris eller bara en god sallad.

söndag 11 mars 2012

Köttfärslimpa

500 g nötfärs
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör-&rapsolja
1 ägg
3 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar

*Sätt ugnen på 200°.
*Låt ströbröd och mjölk svälla 5 minuter i en bunke.
*Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör-&rapsolja i en stekpanna.
*Blanda ägg, tomatpuré, kryddor, stekt lök och färs i bunken med ströbrödet, rör till en slät färs.
*Forma färsen till en limpa i en smord ugnssäker form.
* Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

onsdag 7 mars 2012

Pasta med laxsås och räkor

4 port
300 g pasta t ex pappardelle
300 g skinn- och benfri lax
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalade
2 ½ dl Kelda mellangrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk skaldjursfond
½ krm cayennepeppar1
½ msk majsstärkelse
Gremolata:rivet skal av 1 citron, 1 dl finhackad persilja, 2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop gremolatan. Skär laxen i bitar. Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Tillsätt laxen och låt koka 2-3 min. Rör ner räkorna, häll såsen över den nykokta pastan och strö över gremolata.

torsdag 9 februari 2012

Rice Krispies tårta

Marängbottnar
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies

Smörkräm
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk mjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde, vispas

Marängottnar
*Dela på äggulor och vitor.
*Vispa äggvitor och socker ca 10 min.
*Rör sedan försiktigt ned Rice Krispies.
*Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
*Grädda i 125° längst ned i ugnen, ca 1½ timme.

Smörkräm
*Blanda allt utom smöret i en kastrull.
*Koka till en jämn och tjock smet(tar bara några minuter) Rör hela tiden.
*Tag kastrullen från spisen och rör ned vaniljsockret.
*Rör sedan ned smöret klickvis.
*Dela marängbottnen i två halvor.
*Bred ut smörkrämen på den ena botten.
*Lägg den andra halvan ovanpå och täck med vispad grädde.
*Garnera med jordgubbar, hallon eller nåt annat gott.

Chokladmuffins

25st
100 g smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl

*Sätt ugnen på 225 grader
*Smält matfettet i en kastrull och låt den svalna lite.
* Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
*Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en djuptallrik eller liten skål.
*Häll ner mjölblandningen i ägg och sockret.
*Vänd till sist ner matfettet.
*Ställ cirka 15 muffinsformarna på en plåt.
*Fyll dem till 3/4 med smet.
*Grädda muffisen i cirka 8 minuter långt ner i ugnen
*Garnera med lite florsocker precis innan du ska servera dem.

fredag 3 februari 2012

Saras potatisplättar med räkor och gräddfil

2dl vetemjöl
4dl mjölk
2 ägg
salt
300g kokt mosad potatis
50g finhackad gul lök
2msk margarin
200g skalade räkor
röd lök


*Koka potatisen.
*Vispa ut mjölet i hälften av mjölken.
*Tillsätt resten av mjölken, salt och ägg och vispa tills smeten är slät.
*Rör ner potatis och lök.
*Stek plättarna i margarin.
*Servera med räkor, gräddfil och hackad röd lök.

Jannes tunnbrödsrulle

Tunnbröd
Creme fraiche
tomater
purjolök
rökt skinka
riven ost

*Hacka tomater, purjo och skinka.
*Blanda alla ingredienserna.
*Bred blandningen på tunnbröd.
*Strö över riven ost och gratinera 225 till de fått lite färg ca 15min

onsdag 21 december 2011

Kladdkaka

2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1/2 tsk salt

175 grader

*Smält smör
*Vispa ägg och socker poröst.
*Blanda försiktigt i resten.
*Grädda 15-20min.

Mjuk chokladkola

ca 60 st


50 g smör


3 dl vispgrädde


3 dl strösocker


1 dl ljus sirap


100 g mörk choklad




Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock, rör om då och då. Kolan är klar när termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg till hård. Koktid ca 20 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Ta grytan från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten. Rör tills den har smält. Häll upp smeten i en form klädd med smörpapper ca 20 x 20 cm. Låt den kallna och skär i bitar. Förvara kallt.

tisdag 29 november 2011

Lax med romsås

4 laxfiléer
färsk dill
citronsaft
citronpeppar
salt

Romsås:
3 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
75g rom
4 msk finhackad dill
citronsaft
en klick honung
citronpeppar

*Ringla olivolja i en ugnssäker form och strö flingsalt över bottnen. Lägg i laxfiléerna, skvätt över lite citronsaft, krydda med citronpeppar och lägg på både hackad och hel dill.
*Sätt in i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

Romsåsen
*Blanda cème fraiche och majonnäs till såsen i en skål. Tillsätt rom och dill. Smaksätt med citronsaft och lite honung samt citronpeppar.

onsdag 16 november 2011

Bullar

125-150g smör eller margarin
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1dl socker eller vit sirap
(1-2 tsk stött kardemumma)
14-15 dl vetemjöl

uppvispat ägg

Fyllning,
smör
socker
kanel eller vaniljsocker

*Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
*Dela sönder jästen i en bunke, rör ut jästen med lite av degspadet.
*Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
*Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper kanterna.
*Jäs degen under bakduk ca 30min.

*Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka.
*Bred ut fettet, strö över socker och kanel/vaniljsocker. Rulla ihop från långsidan.
*Skär varje rulle i 12 bitar och ställ med snittytan upp i pappersformar.
*Jäs under bakduk i 30min.
*Sätt ugnen på 250 grader
*Grädda mitt i ugnen 5-8min.

måndag 7 november 2011

Blåbärspannkaka

3,5 dl mjöl
8 dl mjölk
4 ägg
0,5 tsk salt
3 msk margarin
*Sätt ugnen på 225°.
*Blanda mjöl och salt. Häll i hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten och sist äggen.
*Smält margarinet i en långpanna i ugnen och häll sedan över smeten och strö i blåbär.
*Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min.

fredag 4 november 2011

Köttfärsfrestelse

400 g köttfärs
1 gul lök
6-8 potatisar
3 morötter
1 dl grädde
2 dl mjölk
salt
peppar
2-3 dl ost
Lite persilja och örtsalt

*Bryn köttfärs och hackad lök i en stekpanna. Salta och peppra bra.
*Skala och riv potatis och morötter (morötterna grovt och potatisen riktigt grovt eller delad i fyra och i tunna skivor).
*Smörj en ugnsform med lite olja och blanda köttfärs med potatis, morötter, salt och peppar. Slå på mjölk och grädde. Riv ost och strö över. Strössla persilja och örtsalt på.
*Grädda i 40 -60 minuter i 225 C. (Känn med gaffel när potatisen känns mjuk) Lägg ugnsfolie över när osten fått färg.

onsdag 5 oktober 2011

Korv och broccoli i ugnen

500g broccoli
400g falukorv
2,5dl Kelda ostsås

*Sätt ugnen på 250ºC och sätt på potatisen.

*Koka broccolin i ett par minuter i lättsaltat vatten. (Om du använder färsk broccoli dela den först i mindre bitar.)

*Skär falukorven i strimlor.

*Lägg kokt broccoli och korv på ett ugnssäkert fat.

*Häll över ostsåsen.

*Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter.

måndag 19 september 2011

Köttfärsgratäng

Ingredienser

Köttfärsröra:
500 g köttfärs
1 burk tomatsoppa
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
Svartpeppar

Ostkräm
1 pkt philadelphia (225 g )
2 dl créme fraiche
2 dl laga lätt
1 strimlad purjolök
Salt
Svartpeppar

Bryn köttfärs och vitlök. Tillsätt tomatsoppa, salt ,socker och peppar. Låt det puttra i 10 minuter.

Koka pastan.
Blanda alla ingredienserna till ostkrämen i en bunke.
Placera pastan i en ugnsform. Häll över ostmassan och täck slutligen med köttfärsröran.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.

söndag 18 september 2011

Laxgryta med chaminjon och kantarell

600g laxfilé
150g sockerärter
2dl creme fraiche champinjon och kantarell
1/2 dl vatten
rivet citron skal
salt och peppar

*Skär laxen i tärningar och strimla sockerärterna.
*Koka upp cremefraiche och vatten i en panna.
*Lägg ner fisken och sjud ca 5 min under lock, lägg ner sockerärterna när det är någon minut kvar.
*Smaka av med citronskal, salt och peppar.
*Servera med ris.