tisdag 26 oktober 2010

Fisksoppa med saffran och öring eller lax


1 purjolök
3
morötter
5 potatisar
broccoli efter tycke
mild olivolja
3 msk hummerfond
7 dl vatten
3 dl
vitt vin eller mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche smaksatt med saffran och tomat eller vanlig creme fraiche och 0,5g saffran.
1 ask körsbärstomater
2 normalstora öringar eller 500g lax

*Tvätta purjon och hacka i ca 1,5cm skivor.
*Skala morötter och potatis och skär i tunna skivor.
*Fräs lök, morot, broccoli och potatis i olivolja ett par minuter.
*Tillsätt hummerfond, vatten, buljongtärning och vin.
*Sjud i ca 15 minuter under lock, känn efter att potatisen är mjuk. Det brukar ta längre tid.
*Vispa i crème fraiche och saffran och koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
*Dela och lägg i tomaterna.

*Skär laxen i kuber och lägg i kastrullen. Sjud försiktigt i 5 –6 minuter.
*Om man i stället väljer öring så sjuder man den för sig i 20min, sedan rensar man den och delar den i småbitar och lägger i soppan. Låt sjuda en stund.

*Vill man ha en slät soppa, vilket jag föredrar, så mixar man den sedan med mixer. Om den blir tjock är det bara att späda lite med vatten eller mjölk.

Soppan går jättebra att frysa och serveras gärna med färskt bröd.

1 kommentar: